AJANKOHTAISTA:

 

Kennelliitto koe- ja kilpailutoimikunta:

29.3.2023 Kennelliitto on päättänyt anomuksestamme huolimatta hylätä SM statuksen Ajomestari kilpailuilta vuosilta 2023-2025.

 

Ajomestari jatkuu  entiseen tapaan rodunmestaruus otteluna, ainoa poikkeus SM statuksen arvon poistuminen. SEAK toivoo edelleen että vuosittain saisimme 20 eri koiraa kokeisiin.

 

Jalostustoimikunta:

aloittaa keskustelutilaisuudet jalostus asioissa. Jäsenet voivat osallistua sähköpostiin tulevalla linkillä keskustelemaan, kysymään tai vain kuuntelemaan. Ensimmäinen etäyhteys keskustelutuokio pidettiin 1.11.2022 klo 18.

 

 

Kennelliitto 22.11.2020 Valioarvosääntömuutos:

  • Valtuusto päätti, että valionarvo on anottava koiralle viimeistään viisi (5) vuotta viimeisestä siihen oikeuttavasta tuloksesta, jonka jälkeen sitä ei enää myönnetä.

 

 

AJOKOESÄÄNTÖMUUTOS SM KOKEISIIN 2/2020:

Suomen Kennelliitto on muuttanut SM-ajokoesääntöä helmikuussa 2020 koskien myös Ajomestari SM ajokoetta. 

  1. Vuosittain rodullemme pitää tästä lähtien tulla vähintään 20 eri koiran ajokoetulosta jotta SM koe voidaan pitää.

  2. Ajokoetuloksiin luetaan vain jänisajokokeet, ei KEAJ tms.

  3. Koetuloksiin hyväksytään myös ulkomaalaisten koirien Suomessa käydyt kokeet 

 

Seuraavat 3 vuotta Ajomestari-kisa on turvattu, mutta jos joka vuosi vuosina 2020, 2021 ja 2022 ei tuo 20 koiran raja täyty, Ajomestari-kisaa ei järjestetä vuosina 2023-2025 ja seuraavana tarkastelujaksona sama jatkuu.

* SEAK on anonut poikkeusta vuodelle 2020 ko sääntöön jottei sitä huomioitaisi mm. vaikean korona vuoden ym. takia. Saj on antanut puollon asialle ja odotamme Kennelliiton virallista päätöstä.


Vuonna 2019 eestinajokoirilla oli 15 eri koiran ajokoekäyntiä ja vuonna 2018 koekäyntejä oli 14, eli parannusta pitää tapahtua koekäyntien määrien suhteen, että saamme jatkossakin Ajomestari-tapahtuman järjestää.
Nyt kehotammekin kaikkia kynnelle kykeneviä lähtemään koiriensa kanssa ajokokeisiin, että yhdistyksemme päätapahtuma olisi myös tulevina vuosina turvattu.

 

 

Eestinajokoirayhdistys ry:n esitys:

Eestinajokoiran jalostuksen tavoiteohjelmaksi.http://www.ajokoirajarjesto.fi/events/vuosikokous-2020 
 

Suomen Eestinajokoirayhdistys ry :

Kannustaa jäseniään koirineen osallistumaan ajokokeisiin. Yhdistyksen hallitus on päättänyt kannustimena maksaa kuittia vastaan jäsenen ensimmäisen koekäynnin ja avustaa tarvittaessa tuomarin hankinnassa. Tämä maksu ei koske arvokokeita, esim. Ajomestaria.

 

Eestinajokoira on FCI esitunnustettu rotu:

Syyskuun alussa FCI: n (Federation Cynologique Internationale) hallitus hyväksyi Eestinajokoiran FCI: n ennalta tunnustettuna rotuna.

Tämä tarkoittaa, että Viron kansalliskoirarotu pystyy nyt osallistumaan kaikkien FCI: n jäsenjärjestöjen järjestämiin näyttelyihin, kilpailemaan ryhmän 6 kansainvälisissä näyttelyissä ja kilpailemaan FCI-voittajan tittelistä.

 

FCI:n toistaiseksi hyväksymät rodut, joille ei vielä jaeta CACIBia (tilanne 1.1.2023)

Eestinajokoira

( Lähde: https://www.kennelliitto.fi/nayttelysaantoja-taydentavat-ohjeet-ja-nayttelyiden-jarjestamisohjeet)

  Eli

FCI ei vahvista vielä cacibia eikä eestinajokoirasta voi näin tulla vielä kansainvälistä muotovaliota.

Eestinajokoiran tunnustamista edelsi pitkä ja intensiivinen valmistelutyö. 18. elokuuta 2018 tasan 100 eestinajokoiraa kokoontui yhteen "Viron sata ajokoiraa" -juhlatilaisuuteen Luigen näyttelyareenalle. Tilaisuus oli symbolinen lahja 100 vuotta täyttäneelle Viron tasavallalle. Kaukaisimmat osallistujat olivat matkustaneet Norjasta, Liettuasta ja Venäjältä. Viron kennelliiton tavoitteena oli koota yhteen vähintään 60 eestinajoakoiraa, jotta FCI: n kansainväliset rotukoira-asiantuntijat voisivat tarkistaa koirat, tarkistaa olemassa olevan populaation jalostustandardit ja arvioida lopulta, puolletaanko eestinajokoiran kansainvälistä tunnustamista.

Viron Kennelliiton puheenjohtaja Helen Tonkson kommentoi tilaisuutta: "Onnistunut tilaisuus oli tärkeä virstanpylväs eestinajokoiran tunnustamisessa. Vaati monien ihmisten työpanosta, että pääsimme tänne saakka. Ennen kaikkea täytyi tehdä systemaattista kehitystyötä, mutta myös populaation tietojen keruuta ja analysointia. Viron kennelliitto muodosti tätä varten erillisen työryhmän, joka teki lyhyessä ajassa suuren pohjatyön.”

Tämän vuoden joulukuussa tulee täyteen 65 vuotta siitä, kun eestinajokoira sai virallisen rotutunnustuksen. Viron kennelliitto täyttää tänä vuonna 30 vuotta. Onnittelut heille molemmille!