Ajomestari 2013

 

Ojan Kipi Ajomestari 2013

 

Eestinajokoirien rodunmesteruus ottelu; Ajomestari, järjestettiin kuudennen kerran, tänä vuonna Tornion lumisissa maisemissa. Järjestävä seura Sattajärven Erä ry.

Ajomestari on Suomen Eestinajokoira yhdistyksen rodunmestaruusottelu.

Kokeet avasi koetoimikunnan varapj. Reijo Kukkonen joka toivotti kutsuvieraat, osallistujat ja tuomarit tervetulleiksi näihin ensimmäisiin Lapissa järjestettäviin Ajomestari kisoihin.

Suomen Eestinajokoira yhdistyksen puheenjohtaja Esko Vattulainen kiitteli hienosta saavutuksesta saadessamme 13 koiraa kisaamaan mestaruudesta. Yksi kilpailija valitettavasti jäi pois kisasta.Vattulainen toi esille puheessaan jalostuksen tärkeyttä ja varsinkin hyvien jalostusurosten löytämisestä esimerkiksi Venäjältä ja Virosta.

 

Ylituomarina toimi Tuomo Pesonen Kiuruvedeltä ja varaylituomarina Lapin Ajokoirayhdistyksen puheenjohtaja Tuula Pekkala. Koesihteeriksi saapui Rovaniemeltä Juha Laukkanen.Ylituomari kiitteli koetoimikuntaa hienosta järjestelyistä, upeasta koekeskuksesta. Hänelle oli kunnia tulla tänne ylituomariksi ja että nämä arvokokeet ovat viimeiset hänen ylituomari urallaan mutta arvokkaimmat missä on ollut.

Ylituomarin puhuttelussa käsiteltiin tämän vuoden teemaa, hakuarvostelua.

Koirien esittelyssä kuulimme koiranohjaajien lyhyitä mutta napakoita kertomuksia koiristaan. Jännitys kasvoi kun maastoarvonnat suoritettiin, maastot oli valinnut konkarit Ari Kukkonen ja Pasi liikanen, jotka hyvin tunsivat koemaastot ja joissa kaikissa oli tasapuolisen hyvät ja vuodenaikaan nähden turvalliset olot ja mahdollisuudet löytää ajettavat.

 

Tervehdyksiä toivat; Järjestävä seura Sattajärven Erä ry:n Puheenjohtaja Timo Puumalainen luovutti erän viirin Suomen Eestinajoirayhdistyksen Puheenjohtajalle Esko Vattulaiselle.

Suomen Ajokoirajärjestön edustaja Erkki Juntti joka toi Saj:n kunnialautasen ja sen sai paras Hagija: Ojan Kipi.

Lapin Kennelpiirin puheenjohtaja Eino Kaarlela toi kennelpiirin muistamisen nuorimmalle koiralle joka tässä kisassa oli Moona. Lapin Ajokoirayhdistys ry:n puheenjohtaja Tuula Pekkala halusi muistaa voittajaa ja tuomarikellon sai oikeutetusti Ojan Kipi.

Lapin Beaglejärjestö halusi muistaa parasta haukkujaa ja sehän oli tällä kertaa Ojan Kipi.

Tornion Metsätysseura halusi muistaa eniten näköhavaintoja saanutta koiraa, palkinnon pokkasi Maffi´s Voiton Opa. Epäonnisimman palkinnon sai Lissu, lahjoittajana Antero Kukkonen.

Laren Baari tarjoili upean jahtiillallisen joka sai kaikilta kiitokset, makoisa oli! Illan kuluessa oli hienoa kuulla monenlaisia tarinoita ja tutustua tämän harrastuksen eri harrastajiin. Ilta oli upea ja tunnelma leppoisan miellyttävä. Jännitys kasvoi illalla kun vesisade pieksi maata, toivoimme että sade jatkuisi yöllä ja ilma pysyisi plussa puolella paljolti.

Lauantaiaamuna, kisapäivänä ensimäisenä kaikilta kuului; aamuyöllä kirkas kuutamo ja tähtitaivas, ei tiedä hyvää. Pakkasta 0-2 astetta, lumen paksuus 5-10 cm ja kuulas aamu.Koepäivän keli oli erittäin haastava karkean lumenpinnan vuoksi. Koemaastoissa olosuhteet olivat vaihdelleet kovasti. Torniossa vaikutti meri-ilma ja tervolassa sisämaan keli jotka vaikuttivat hyvin paljon päivän koetuloksiin.

Ylituomari auto lähti liikkeelle koesihteeri Juha Laukkasen ajamana. Mukaan lähti ylituomarin lisäksi Tuula Pekkala, koetoimikunnasta Kati Halonen ja maasto-oppaaksi Pekka Grönholm.Toiveena oli ollut kuunnella ajoja, mutta sitä ei oltu päästy kuulemaan tällä kertaa. Muutama koira joutui keskeyttämään ja yhtä koiraa ei koeteltu. 3 koiraa sai ajettavat alleen ja lopuilla tuli tyhjät haut. Ehkäpä jänikset eivät olleet suuremmin liikkuneet ja hajut olivatvähissä pakkasen paketoinnin ja osaksi kovan hangen takia. Kuitenkin saatiin näin vaativissa olosuhteissa hyvää jalostustietoutta sekä koetuloksia joita tälle rodulle kaivataan. Uusia harrastajia saatiin mukaan koetoimintaan joka on tälle rodulle erittäin tärkeä asia.

Kiitämme kaikkia yhteistyökumppaneita ja koiraharrastajia kokeemme tukemisesta! Kokeen peruskivi ovat koemaastot, kiitämme mitä kohteliaimmin seuraavia metsätysseuroja hienosta yhteistyöstä:Sattajärven Erä, Vojakkalan Erä, Alatornion Metsästysseura, Tornion Metsästysseura. Kitin Kaatajat, Liedakkalan Metsämiehet, Karihaaran Erä, Tervolan Erämiehet, Kaisajoen Erä ja Karungin Erä.

Kokeen tärkeimpiä olivat tuomarit ja koetoimikunta haluaa erityiseti kiittää kutsutuomareita, teitte kokeesta juuri sellaisen mistä haaveilimme; arvokokeen. Kiitämme! Saimme paljon palautetta tuomareiden toiminnasta maastoissa osallistujilta: Rauhallista, osaavaa ja erittäin mahtavaa huumoria ettei kuulemma tarttenu nuotiota tehdä kun olo oli lämmin nauramisesta!Tämä kertoo paljon kokeen tunnelmasta ja siitä että kaikilla osallistujilla jäi todella hyvä fiilis tästä kisasta riippumatta onnistuiko koira tahi ei.

Lopuksi Ylituomarin sanoin: Rodunmestasruun ottelu. Koejärjestelyt erinomaiset. Kokeessa vallitsi erinomainen kennelhenki ja leppoisa tunnelma. Tuomarityöskentely moitteetonta!Ylituomarista tuli lopuksi myös Lappilainen kun hänet vyötettiin Savuslöjd:n Lapin vyöllä.

Näemmepä sitten Seinäjoella Ajomestari 2014 merkeissä, KIITOS!

Ajomestari 2013 Ojan Kipi ja Arvo Ojanperä:

" Kiitän koetoimikuntaa hienoista järjestelyistä. Ojan Kipi on nyt ajanut 3 ykköstä, ja seuraavalla ykköstuloksella tulee Kipi kaksoisvalioksi. Kipi on minun Ojan Kennelin oma kasvatti, 5-vuotias narttu. Kipillä on hieno luonne ja luja metsätysinto ja nuorena syttynyt. Haut ovat yleensä nopeita. Kipin ajovauhti on yleensä todella vauhdikas, mutta osasi nyt näin vaativassa kelissä tasoittaa hienosti vauhdin. Kipiä treenataan Kuortaneella jossa minulla on metsätysmökki. Isännän liikuntarajoitteiden takia Kipi käy ajamassa erän ja tulee itse pois, vaihdetaan paikkaa toiselle erälle ja erän päättyessä tulee hyvin pois itse.Kotona Kipi asuu sisällä, meillä kahdella " laiskalla" on omat sängyt, Kipi nukkuu omalla vuodesohvallaan ja isäntä omallaan. Rotuna Eestiläiset ovat hienoluonteisia, metsätysintoisia, sopivan kokoisia sekä monimuotoisia eri riistalle mille haluaa opettaa. Vaikeus tänä päivänä on löytää sopiva jalostusuros. Lopuksi haluan sanoa tästä kokeesta; Kohtelu oli kuin olisi kotiin tullut! Kiitos! "

Ojan Kipin ohjaaja Hannu Aarnio:

" Kiitän upeasta koejärjestelyistä. Leppoisa tunnelma, asialliset ja osaavat mutta äärettömän huumorintajuiset tuomarit. Oli todella miellyttävä ja hauska koepäivä. Keli oli kova, sääressä Kipillä nirhauma, mutta tassut ehjät. Kipi sovitti todella hyvin ajovauhdinsa. Kipi on hieman tukevassa kunnossa, mutta isäntänsä haluaa sen niin olevan, läskiä ja lihhaa pitää päivittäin saada!

 

Onnittelemme tuoretta Ajomestari 2013 Ojan Kipiä ja Arvo Ojanperää!!!

 

Tulokset:

 

1. Mestari 2013 FIN MVA Ojan Kipi ER24221/08, omistaja Arvo Ojanperä, Alavus. Koiranohjaaja Hannu Aarnio

38,38 pist. BEAJ 0, Paras haukku- ja hakija palkinnot

 

2. Maffi´s Voiton Opa ER39085/08, Omistaja Henri Heikkinen, Multia. Koiranohjaaja Petri Hyvärinen

22,29 pist. BEAJ 0, Eniten näköhavaintoja palkinto

 

3. FIN MVA Tessa ER54336/09, Omistaja Kreetta ja Meini Nivaoja, Tornio. Koiranohjaaja Reijo Kukkonen

5.00 pist. BEAJ0

 

4. Nazoro Diksi ER 35084/09, Omistaja Esa Mikkonen, Kontiolahti. Koiranohjaaja Jani Mikkonen.

3,50 pist. BEAJ0

 

5. Urkkalammen Moona ER4400/11, Omistaja Markus Mansoniemi, Lempäälä

3.00 pist BEAJ0, keskeytti, Paras nuorikoira

 

5. Marta ER12405/09, Omistaja Esa Mikkonen, Kontiolahti. Koiranohjaaja Mika Mikkonen

3.00 pist. BEAJ0

 

7. FIN MVA Jahisarv Saalomon ER18706/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio.

2.50 pist. BEAJ0

 

8. Ruskapolun Sisu ER39774/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio. Koiranohjaaja Teijo Alatalo

2.00 pist. BEAJ0, Teijo Alatalo voitti arvonnassa Tracker g500 tutkan.

 

8. Talaspuron Topi ER39253/11, Omistaja Esko Vattulainen, Seinäjoki.

2.00 pist. BEAJ0

 

10. FIN MVA Ruskapolun Ransu ER39781/08, Omistaja Katri Puikko, Tornio. Koiranohjaaja Ari Kukkonen

1.50 pist. BEAJ0

 

11. FIN MVA Ruskapolun Nessi EJ21585/07, Omistaja Markku Törrö, Kajaani

Omistaja Markku Törrö, Kajaani

 

12. Talaspuron Lissu ER39257/11, Omistaja Jukka Keskikallio, Kemi

Suljettu, Epäonnisin palkinto